Testrijders tevreden over combinatie elektrische auto en de trein


Drie maanden lang hebben acht testrijders hun verplaatsingen afgelegd met een elektrische wagen in combinatie met de trein en deelwagens van cambio. De deelnemers bespaarden tot 75% CO2. De NMBS-Holding, Siemens en de FOD Economie organiseerden dit proefproject ‘Plug and Ride’ in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, CIEM, VITO, Leaseplan, cambio en Infrabel.
Alle testrijders waren positief over de elektrische wagen die ze gratis ter beschikking kregen. Dat bleek ook uit het hoge aantal afgelegde kilometers, gemeten door VITO. Vijf elektrische wagens legden samen 9105 km af op drie maanden tijd, of ongeveer 600 km per wagen per maand. De beperkte (en onzekere) autonomie van de batterij en de lange laadtijd bleken struikelblokken.
De aangeboden mobiliteitsoplossingen (elektrische wagen, openbaar vervoer en cambio) volstonden, op twee uitzonderingen na, voor het afleggen van de verplaatsingen. De testrijders ervaren de trein als stressreducerend ten opzichte van de auto en vertragingen niet als problematisch. Goede communicatie over vertragingen en voldoende zitplaatsen vormen belangrijke aandachtspunten. Testrijder Anne: ”Ik ben opnieuw overtuigd om meer met de trein te rijden.”
Bovendien onthaalden de testrijders cambio zeer positief. Vier op acht proefpersonen zullen cambio zeker gebruiken in de toekomst.
De NMBS is van plan om tegen 2013 34 treinstations uit te rusten met elektrische laadpalen. Dit project mag dan ook een geslaagd voorsmaakje heten.
Bond Beter Leefmilieu E-zines milieub@BBeL 19-07-2011 - Meer dan één miljoen fietsritjes op vijf weken tijd Testrijders tevreden over combinatie elektrische auto en de trein

Geen opmerkingen: