Fietsers voortaan door rood licht?


Fietsers mogen binnenkort door rood licht rijden om rechts af te slaan

Fietsers mogen binnenkort door het rode licht rijden om rechts af te slaan. Op een T-splitsing zullen ze bij rood licht ook rechtdoor mogen rijden. Telkens moet er wel een bordje staan om dit aan te duiden. Dat besloot de Kamer op voorstel van André Frédéric (PS). CD&V en VB onthielden zich.
Voor
André Frédéric (PS) wil fietsen in de stad aantrekkelijker maken. Daarom moet het vooral sneller kunnen. Fietsers, die zich met een gemiddelde snelheid van 14 km in de stad verplaatsen, verliezen nu een vijfde van hun reistijd door nodeloos stil te staan voor rode lichten. In Nederland en Duitsland mogen fietsers al jaren wat Frédéric voorstelt en in Frankrijk sinds kort. Er werd daar geen verhoging van het aantal ongevallen vastgesteld. De fietsersbonden zijn voor de verandering omdat dit het fietsen bevordert, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid vindt het voorstel "technisch haalbaar", maar het is "terughoudend, omdat het maatschappelijk draagvlak voor dit voorstel ontbreekt".
Tegen
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) sprak zich vierkant tegen het voorstel uit en ook de christendemocratische mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh had bedenkingen:. "Niet alleen schendt dit voorstel het Verdrag van Wenen inzake Verkeerstekens en gaat het in tegen het advies van de Raad van State, het is pedagogisch erg moeilijk om onze kinderen duidelijk te maken dat ze voor een rood licht moeten stoppen als ze er in bepaalde gevallen toch mogen doorrijden. Jaarlijks zijn zo'n 1.000 fietsers betrokken bij ernstige ongevallen, 90 laten daarbij het leven en 900 raken zwaar gewond. De verkeersreglementering moet eenvoudig blijven. Fietsers die naar rechts willen gaan tijdens het rode licht kunnen nu al afstappen en dat via de stoep doen", aldus de christen-democraten, die hopen dat de Senaat het voorstel naar zich toetrekt en afwijst.
Fietsstraat
In één moeite door creëerde de Kamer een "fietsstraat". Dat is een straat voor fietsers, waar ook auto's zijn toegelaten, maar die moeten wel achter de fietsers blijven. Hierbij onthield alleen het VB zich. De voorstellen moeten nog naar de Senaat, die na de parlementaire vakantie beslist of hij ze zal bespreken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Kan men dan in godsnaam die fietsers van de voetpaden houden aub?